De azi, timp de o lună: Şcolile trec în on-line şi masca devine obligatorie. Noaptea se iese doar cu declaraţie!

De azi, timp de o lună: Şcolile trec în on-line şi masca devine obligatorie. Noaptea se iese doar cu declaraţie!

Începând de azi, România trece la starea de carantină parţială, ca urmare a escaladării numărului de infectări cu noul coronavirus, care a aglomerat până aproape de blocaj secţiile AŢI ale spitalelor şi a dus la o creştere necontrolată a ratei infectărilor zilnice.

Ca urmare, de azi, suntem obligaţi să purtăm masca de protecţie în absolut toate spaţiile publice interioare şi exterioare, începând cu persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Tot de azi, şcolile, grădiniţele şi liceele, indiferent de zona în care se află, intră în scenariul roşu, de desfăşurare a cursurilor exclusiv online, scenariu care se va prelungi mai mult ca sigur până la finele anului, dar acest lucru se va putea întâmpla după expirarea celor 30 de zile, doar printr-un ordin al ministerului de resort.

Toate magazinele vor avea program de funcţionare de până la ora 21.00, iar pieţele şi târgurile pot funcţiona doar în aer liber. Prin excepţie, în intervalul orar 21.00-5.00, unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

O altă restricţie se referă la interzicerea circulaţiei rutiere şi pietonale pe timp de noapte, între orele 23.00 – 05.00. Prin excepţie de la prevederile reglementării, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este permisă în respectivul interval orar pentru câteva motive. În primul rând, este permisă deplasarea în interes profesional, spre serviciu şi înapoi. Apoi, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente. Totodată, este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în cazul unui deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea poliţiştilor, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Aceasta trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa de domiciliu, motivul deplasării, data completării şi semnătura. La un eventual control, declaraţia pe proprie răspundere poate fi prezentată în format fizic sau electronic, pe un dispozitiv mobil, dar trebuie să conţină obligatoriu semnătura olografă a titularului.

vizualizari 1,178 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *