Proiect : “Deltă curată. Comunitate responsabilă!”

Proiect : “Deltă curată. Comunitate responsabilă!”

Ziua Dunării va fi sărbătorită anul acesta de către comunitatea din satul Dunavățu de Jos printr-o nouă acțiune de igienizare, de data aceasta pe malurile brațului Sf. Gheorghe și ale canalului Dunavăț, acolo unde, în fiecare an, ajung foarte mulți dintre turiștii care vizitează această parte a deltei Dunării.

De la starea de fapt de pe aceste două maluri unde se campează și nu există nicio formă instituționalizată de colectare a deșeurilor a plecat ideea proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă, coordonat de Asociația 37, alături de Școala Gimnazială din Murighiol și de Seneca Ecologos, în cadrul programului Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România. Proiectul urmărește creșterea gradului de înțelegere a locuitorilor permanenți și sezonieri ai deltei asupra impactului pe care îl are pe termen lung poluarea, crearea de alianțe între autorități și comunitate, precum și rezolvarea punctuală a problemei deșeurilor acumulate pe malul apei.

Desfășurat pe parcursul a șase luni, proiectul include campanii de igienizare periodice, sesiuni de formare și informare a localnicilor și turiștilor, ateliere educaționale pentru copii în cadrul taberei de vară și al Săptămânii Altfel, construirea și amplasarea unor pubele trash-art în zona de campare, dar și în sat pentru a putea prelua cantitatea mare de deșeuri reciclabile din timpul sezonului turistic.

Anterior proiectului, în luna mai, comunitatea s-a organizat pentru o acțiune de strângere a gunoaielor de pe plaja sălbatică de la Perișor, în urma căreia au fost colectați zeci de saci de materiale plastice și textile. Sacii aduși cu bărcile voluntarilor la pontonul din sat au fost preluați de serviciul de colectare a deșeurilor din primăria Murighiol, sprijin pe care mizăm și pentru acțiunile pe care le vom întreprinde în aceste luni.

Colaborarea cu Primăria Murighiol, cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și cu alte instituții este necesară pentru că doar împreună, cetățeni și autorități, putem avea o deltă curată. Este nevoie de sprijinul tuturor instituțiilor cu atribuții pe acest teritoriu atât pentru conștientizarea impactului poluării asupra mediului, traiului localnicilor și a biodiversității deltei cât și pentru implementarea unui sistem de colectare a gunoaielor din zonele frecventate de turiști pentru a evita abandonarea lor. Din acest motiv, prin proiect este prevăzută amplasarea de pubele în zonele unde s-a constatat de-a lungul timpului că se acumulează deșeuri.

Delta este a noastră a tuturor și trebuie să-i prezervăm specificul atât pentru noi cât și pentru biodiversitatea care o face atât de specială!

——————————————————————

Program igienizări: 29 iunie (Ziua Dunării), 27 iulie, 17 august, 1 septembrie (Ziua Deltei Dunării), 26 octombrie, 9 noiembrie

Tabără de vară pentru copii: 12 – 16 iulie

Atelier & realizare mural de către artistul vizual Dan Perjovschi: 8 noiembrie

vizualizari 362 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *