Ansamblul “Danubius” s-a întors cu premii din Macedonia

Ansamblul “Danubius” s-a întors cu premii din Macedonia

Ansamblul “Danubius” s-a întors cu premii din Macedonia

 Două festivaluri internaționale de folclor balcanic aflate pe agenda estivală a Ansamblului folcloric de copii “Danubius”, al Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea au adus, folclorului dobrogean și, implicit, membrilor ansamblului și coordonatorului acestora, tânărul coregraf Cătălin Tănăsuică, noi recunoașteri, materializate prin trofee și diplome.

Ambele festivaluri au avut loc în Macedonia de Nord, cunoscută deja, la nivel balcanic, pentru constanța cu care promovează tradițiile cultural folclorice europene și nu numai. Vorbim de Rudina Fest 2021, organizat în localitatea Gostivar, cu patronajul administrației locale și prin implicarea Asociației Cultural Artistice “Jahi Hasani” Chegrane, Gostivar, festival la care, delegația culturală tulceană a făcut mai mult decât o bună impresie, reușind să răpească juriului festivalului unul din cele trei trofee acordate și anume trofeul pentru cel mai complet ansamblu, celelate distincții fiind câștigate de ansambluri din Bulgaria, respectiv Macedonia. Au contat, pentru jurizare corectitudinea costumului tradițional, coregrafia, dar și interpretarea vocală, solista tulceancă Ana Maria Baciu fiind cea care a cucerit inimile publicului. Festivalul s-a desfășurat în perioada 21-23 iulie, perioadă în care membrii ansamblului tulcean au susținut mai multe reprezentații pe scena festivalului și au participat și la o paradă a portului popular. “România a strălucit”, au fost cuvintele directorului de festival, coregraful Zani Memedi.

Programul cultural al ansamblului “Danubius” în Macedonia de Nord a continuat, cu participarea, în perioada 23-26 iulie, la cea de-a V-a ediție a festivalului internațional de folclor “Duflla”, organizat în Rashche-Saraj, regiunea Skopje, sub patronajul Ministerului Culturii al țării gazdă. Fiind vorba de festivaluri de folclor desfășurate la nivel balcanic, la ambele manifestări culturale menționate au participat ansambluri din Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Croația, România. La festivalul de la “Duflla”, membrii ansamblului “Danubius”, au obținut nu mai puțin decât trofeul festivalului, marele premiu fiind câștigat, în aplauzele publicului, pentru autenticitatea cu care copiii tulceni au interpretat dansuri folclorice

precum “Pandelașul”,“Cadâneasca”,“Clopoțelul”,“Hora peste picior” sau “Sârba de la Oltina”.

“Delegația tulceană a cuprins un număr restrâns, de douăzeci și unu de membri, din care șaisprezece dansatori, diferența fiind reprezentată de însoțitori și coordatori. Acest gen de manifestări culturale care însuflețesc inima Macedoniei în fiecare vară, sunt dedicate cu precădere tinerilor și sunt extrem de serioase în ceea ce privește jurizarea. Ele sunt dovada vie că, odată cu progresul tehnic, cultura balcanică nu își uită rădăcinile, ci, dimpotrivă, simte nevoia de a și le reafirma”, consideră coregraful Cătălin Tănăsuică, coordonatorul ansamblului folcloric tulcean.

Lucru de remarcat, deplasarea copiilor în Macedonia s-a făcut cu susținerea părinților acestora, care au asigurat cheltuielile de transport. Programul de spectacole al delegației tulcene pe perioada prezenței în Macedonia a fost unul destul de încărcat, cu toate acestea delegația tulceană a prins un scurt răgaz pentru a putea vizita o serie de repere culturale din capitala țării gazdă, printre care amintim cetatea Skopje. Încheiem prin a preciza că, în viitorul apropiat, pentru membrii ansamblului “Danubius” se întrevede  o nouă provocare și anume participarea, în prima perioadă a lunii septembrie, la un alt festival internațional de folclor, de data aceasta în localitatea Aivalîk, din Turcia.

Referent cultural Bogdan Pascal

vizualizari 966 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *