”PAȘI PRIN EVOLUȚIE” la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

”PAȘI PRIN EVOLUȚIE” la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării”

Începând cu luna septembrie 2022, la Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunării” din str. 14 Noiembrie, nr. 1 bis, publicul va putea viziona expoziția temporară intitulată ”Pași prin evoluție” organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” București.

Ce spun organizatorii:

” Expoziția prezintă un ansamblu de exponate, atât animale naturalizate cât și resturi osoase (cranii și schelete), care evidențiază diferite adaptări ale speciilor la mediul lor de viață.

Evoluția vertebratelor este o poveste de tranziții și schimbări adaptative: tranziție din apă pe uscat (din pești în tetrapode), de pe uscat în aer (din reptile în păsări) și, în unele cazuri, o reîntoarcere în mediul acvatic (ex. balene, dugongi) sau terestru (ex. casuari, pinguini).

Când din grupuri diferite întră în habitate asemănătoare, aceste specifice trebuie să răspundă unor cerințe biologice asemănătoare. Astfel, convergența în habitate explicite în parte corpul alungit și prezența înotătoarelor, atât ale rechinului cât și ale delfinului, pentru că funcții similare sunt deservite de părți similare în condiții similare. Cu toate acestea, aceste animale provin din ramuri foarte îndepărtate și rămân pește și, respectiv, mamifer.

Toate adaptările evolutive din lumea animală măresc șansele de supraviețuire a speciilor. ”

Cătălina Popa

vizualizari 392 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *