Incluziunea și abilitarea romilor, din nou în atenția autorităților locale tulcene

     Incluziunea și abilitarea romilor, din nou în atenția autorităților locale tulcene

Azi, 16 noiembrie 2022, la Casa Avramide a avut loc dezbaterea cu tema „Rolul centrelor comunitare de servicii integrate în construirea de comunități incluzive și puternice”. Întâlnirea a fost moderată de Gabriel Stoica, inspector școlar de limba rromani.

Reperele care au stat la baza discuțiilor au fost selectate în urma experiențelor dobândite în cadrul proiectului „CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” implementat la nivelul comunităților locale din comunele Hamcearca și Ciucurova, finanțate prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FDRS).

„Bună ziua și bine v-am găsit cu prilejul acestei dezbateri publice cu un subiect mai mult decât important pentru societatea în care trăim! Incluziunea cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome presupune o abordare integrată, un proces planificat şi acţiuni conjugate ce se reflectă actualmente în numeroase domenii de activitate aflate pe agenda autorităților publice locale, inclusiv a conducerii județului Tulcea.

Știm cu toții că pentru copiii și tinerii romi este nevoie nu numai de soluții, ci și de un traseu de rezolvare simplu și accesibil, care să adune toate soluțiile într-un singur loc, fiind astfel nevoie de un singur drum, de o singură ușă deschisă, dincolo de care să ceară și să primească ajutor medical și să poată învăța de la oameni instruiți și  profesioniști empatici. Iar cele două centre comunitare din județul nostru, de la Hamcearca și Ciucurova, constituie rezultate mai mult decât reușite ale materializării acestor demersuri, reprezentând un pas remarcabil  în procesul de incluziune și abilitare a romilor, precum și de combatere a discriminării și promovare a dialogului intercultural.

            Pe această cale, țin să vă asigur de sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean, în conturarea și, mai apoi, punerea în practică a iniațiativelor de acest gen, care ne fac bine tuturor, atât ca exponenți ai unei societăți aflate în continuă dezvoltare, cât și ca gesturi umane de ajutorare a semenilor noștri aflați în nevoie materială și de incluziune”, a transmis, cu acest prilej, administratorul public al județului, Dumitru Mergeani.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată necesitatea inițierii la nivelul autorităților locale a unor politici de incluziune și abilitare a romilor, cu acțiuni concrete, cuprinse într-un plan județean de acțiune care să vină punctual în sprijinul necesităților comunității rome din județul nostru.

vizualizari 499 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *