“Ziua porților deschise” – Întâlnire a personalului de probaţiune cu elevi ai Liceelor Spiru Haret şi Grigore Moisil
În luna septembrie 2023, sistemul de probațiune din România a împlinit 22 de ani de funcționare, ocazie care a generat, la nivelul mai multor servicii de probațiune din țară, organizarea de acțiuni de promovare a activității de probațiune, în cadrul evenimentului național, intitulat ”Ziua porților deschise”.
Ținând cont de faptul că un segment important al beneficiarilor serviciilor de probațiune este reprezentat de tineri și că instituțiile școlare sunt colaboratori constanți în multe dintre activitățile noastre specifice, Serviciul de Probațiune Tulcea a folosit această ocazie aniversară pentru a-și deschide porțile către elevi.
Am urmărit, astfel, să aducem, pentru tinerii de liceu care se află în prag de a-și contura evoluția profesională, un plus de informație despre cariera consilierului de probațiune și rolul său în sistemul judiciar și în comunitate și, în același timp, să contribuim la conștientizarea lor cu privire la riscurile comportamentelor teribiliste, care pot genera cu ușurință comiterea de infracțiuni.
Astfel, pe data de 29 septembrie 2023, la sediul Serviciului de Probațiune Tulcea / clădirea Tribunalului Tulcea, a avut loc o întâlnire a personalului de probațiune cu elevi de clasa a XII-a, de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret Tulcea și Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea.
Tinerii, în număr de 52, însoțiți de profesori coordonatori, au vizitat sediul Serviciului de Probațiune Tulcea și au beneficiat de prezentarea activității serviciului în câteva date istorice și statistice. Au aflat informații despre rolul serviciului de probațiune în evaluarea inculpaților, în punerea în executare a măsurilor educative și a sancțiunilor neprivative de libertate, precum și despre intervenția în procesul de reintegrare socială a persoanelor care au săvârșit infracțiuni (atât prin intermediul unor proiecții video, cât și prin interacțiune directă cu personalul de probațiune).
Au avut parte și de expertiza d-lui judecător Nicola Gheorghiu Daniel – președintele secției penale din cadrul Tribunalului Tulcea și purtătorul de cuvânt al acestei instituții, care le-a vorbit despre procesul penal, actorii procesuali și rolurile acestora în fața instanței de judecată.
Un interes deosebit au manifestat față de poveștile din viața altor tineri, la fel ca ei, care, în urma comiterii unor infracțiuni, au trăit experiența unui proces penal și au ajuns în evidența Serviciului de Probaţiune Tulcea (le-a fost prezentată inclusiv o confesiune din zona infracțiunilor rutiere comise de minori, cu consecințe de pierderi de vieți omenești).
Sunt impresionat! Nu m-am gândit până acum la tineri ca noi, care trăiesc experiențe de acest gen. Am aflat lucruri utile şi interesante. Am înţeles că graniţa între teribilism şi infracţiune este foarte firavă. Meseria de consilier de probaţiune pare foarte grea, cu mari provocări … sunt câteva din impresiile exprimate de copii, în cadrul întâlnirii de astăzi.
Mesajul final al evenimentului a fost centrat în jurul ideii că tinerii sunt bogăția cea mai de preț a unei comunități și că datoria comunității este aceea de a le oferi oportunități valoroase de dezvoltare și de formare a personalității. Cei care, în anumite împrejurări nefaste, din copilăria sau adolescența lor, ajung să comită infracțiuni sunt cu atât mai speciali, cu cât intervenția pentru redresarea lor comportamentală, din perspectiva activității de probațiune, poate avea succes doar printr-o conlucrare sinceră și implicată cu familia, școala și comunitatea.
În anul 2023, Serviciul de Probațiune Tulcea a avut un rulaj de 1300 de cazuri pe lună (minori și majori). Dintre aceste cazuri, 50 au reprezentat măsuri educative aplicate minorilor care au comis infracțiuni.
Tot în anul 2023, am avut în evidență 18 tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, 53 de tineri la categoria de vârstă 19 – 20 de ani și 171 de tineri cu vârsta cuprinsă între 21 și 25 de ani.
Prin avantajul executării sancţiunii în libertate, toţi aceşti tineri, aflaţi în evidenţa serviciului de probaţiune, pot să îşi îndeplinească sau să îşi reia rolul lor educaţional, profesional, familial şi economic în societate, fapt ce constituie un important punct de plecare în procesul reintegrării lor sociale.
vizualizari 138