Sterilizatoare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Cerna”

Sterilizatoare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Cerna”

Sterilizatoare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Cerna”

Azi, 26 mai 2021, avut loc prezentarea pentru publicul larg a celor patru aparate de sterilizare pentru documentele de bibliotecă. Sterilizatoarele reprezintă investiții importante pentru Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, în relația cu utilizatorii, și au fost achiziționate din bugetul de subvenții de la Consiliul Județean Tulcea, pentru anul în curs.

Rolul acestora este de a asigura dezinfectarea cărților împrumutate sau returnate, sau a altor documente, jucării, etc., astfel încât să crească gradul de încredere al utilizatorilor, iar riscurile asociate acestor activități să fie reduse până aproape de zero.

Sterilizatorul elimină în mod eficient virușii, bacteriile, microorganismele (paraziți, acarieni, ciuperci, mucegaiuri) care se pot așeza pe cărți și documente – atât pe coperți, cât și în interiorul acestora, înlăturând totodată și particulele fine de praf.

În exploatare pot fi eliminate și potențialele focare de infecție de pe obiecte personale (telefon mobil, portofel) sau de uz profesional (instrumente, echipamente și accesorii de dimensiuni mici/medii).

Acțiunea dezinfectantă rezultă din iradierea cu raze ultraviolete, dublata de suflarea/aspirarea/filtrarea unui jet de aer care, pe lângă eliminarea particulelor fine, realizează și răsfoirea cărților și a documentelor legate/îndosariate, pentru a permite acțiunea razelor ultraviolete în interiorul acestora.

Spre deosebire de alte metode de sterilizare pe baza de substanțe chimice biocide (formaldehidă, amoniac, xylen), care prezintă toxicitate pentru om și chiar potențial efect cancerigen, acțiunea sterilizatorului este complet sigură, eficientă și fără riscuri pentru personalul operator sau pentru clienți.

Biblioteca a achiziționat câte două aparate din cele două modele ale furnizorului, cu un cost total de 90.000 lei, prețul unitar fiind de 21.000 lei, respectiv 24.000 lei pentru fiecare tip.

Alături de managerul instituției, dr. Ligia Dima, la prezentarea acestora au fost prezenți consilierii județeni: Irina Chirciu, Nicolae Chichi, Ifim-Ion Gologan și Constantin Coca.

Prietenii Bibliotecii pot recunoaște aceste dispozitive în Sălile de specialitate și, începând de azi, pot împrumuta documente și cărți cu încrederea că pot fi utilizate în condiții de maximă siguranță septică.

Comunicat Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea

vizualizari 656 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *