Eveniment „Kick-Off Meeting” Proiect IASON+, BSB00174 – 25 – 26 Septembrie 2024
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) Tulcea, coordonator al proiectului – „Observatorul speciilor alohtone invazive și dezvoltarea rețelei pentru evaluarea impactului schimbărilor climatice și evaluarea contextuală a serviciilor ecosistemice în zone deltaice protejate din Bazinul Mării Negre” – IASON+ (https://www.facebook.com/profile.php?id=61565705068453), Cod Proiect: BSB00174 organizează în perioada 25 – 26.09.2024, evenimentul „Kick-Off Meeting” – prima întâlnire organizată în cadrul consorțiului. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin mecanismul Interreg VI-B, NEXT Black Sea Basin Programme, având un buget total de 1.396.112,46 €.
Obiectiv specific prioritar al programului în care se înscrie Proiectul „IASON+”:
Promovarea adaptării la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de dezastre, a rezilienței, luând în considerare abordările la nivel de ecosistem.
Obiectivul general al proiectului „IASON+” – continuarea activităților de stabilire și desfășurare a acțiunilor comune de monitorizare a Speciilor Alohtone Invazive (IAS – Invasive Alien Species), evaluarea influenței acestora în definirea Serviciilor Ecosisteme (ES – Ecosystem Services) în ecosisteme deltaice din Bazinul Mării Negre, din cinci țări (România, Ucraina, Grecia, Turcia și Georgia) și să evalueze reziliența în condițiile climatice actuale și prognozate, pentru a crea și promova premisele adaptării la schimbările climatice.
Obiectiv Specific ale Proiectului „IASON+”:
Continuarea, dezvoltarea și implementarea procedurilor comune de monitorizare și evaluare a riscurilor asupra speciilor alohtone invazive (IAS), evaluarea influenței acestora în definirea serviciilor ecosistemice (ES) în ecosisteme deltaice din Bazinul Mării Negre (BSB) și evaluarea rezilienței în condițiile climatice actuale și prognozate, pentru crearea și promovarea premiselor de adaptare la schimbările climatice în ariile protejate ale proiectului, în conformitate cu strategiile și politicile regionale, vizând, motivând și asistând țările în crearea inventarelor privind IAS, pe baza colaborării transfrontaliere pe termen lung, a capacității de informare și cercetare prin intermediul accesului și utilizarea tehnologiilor inovatoare privind monitorizarea IAS și influența acestora asupra ES, îmbunătățirea cooperării prin implicarea părților interesate la diferite niveluri ale proiectului.
Rezultate principale avute în vedere:
- Soluții preluate sau extinse de organizații:
Soluția principală derivată din proiect este dezvoltarea serviciilor de tip „Observator & TIC”. Acestea reprezintă o structură care poate fi utilizată de diverse părți interesate pentru gestionarea continuă a speciilor alohtone invazive (IAS) și a serviciilor ecosistemice (ES).
Prin programele de consolidare a capacităților și atelierele de formare dezvoltate de proiect și prin facilitarea implicării cetățenilor prin activități de tip „Living Lab”, aplicații mobile și utilizarea tehnicilor de tip „gamification use”. Utilizarea acestei soluții în timpul implementării sau în termen de un an de la încheierea proiectului va permite parteneriate, mecanisme de partajare a resurselor și integrarea acestor instrumente în politicile existente legate de conservarea biodiversității, managementul mediului sau protecția ecosistemului deltaic.
Această abordare asigură adoptarea și scalarea acestei soluții de către organizații, facilitând eforturile de colaborare.
- Organizații care cooperează transfrontalier după finalizarea proiectului:
Acest indicator de rezultat al programului evidențiază numărul de organizații care se angajează în activități de colaborare care trec granițele naționale după finalizarea Proiectului „IASON+”.
Partenerii implicați în Proiectul „IASON+” vor continua colaborarea după finalizarea acestuia, în baza unui „Memorandum” semnat de toate părțile implicate, pentru a asigura menținerea și sustenabilitatea rezultatelor obținute în cadrul activităților implementate.
În cadrul acestui proiect, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) este Partenerul Lider având ca principală responsabilitate asigurarea unui management eficient și a unei bune coordonări a tuturor activităților desfășurate pe întreaga perioadă de implementare, respectiv 28.06.2024 – 27.10.2026.
Parteneri:
- Lider Consorțiu – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) – România
- Partener Proiect 2 – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) – România
- Partener Proiect 3 – Institute of Marine Biology of the National Academy of Science of Ukraine (IMB) – Ucraina
- Partener Proiect 4 – Democritus University of Thrace (DUTH) – Grecia
- Partener Proiect 5 – Karadeniz Technical University – Marine Sciences Faculty (KTU-MSF) – Turcia
- Partener Proiect 6 – International Business and Economic Development Center (IBEDC) – Georgia
Evenimentul Kick-Off Meeting al proiectului „IASON+” este organizat în Tulcea, în perioada 25 – 26 Septembrie 2024.
Întâlnirea se va desfășura în format fizic, la eveniment anunțând participarea reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și membrii ai echipelor de implementare aparținând tuturor partenerilor menționați.
Programului (INTERREG VI-B) NEXT Black Sea Basin este cofinanțat de către Uniunea Europeană și vizează Armenia, Georgia, Republica Moldova și regiuni din Bulgaria, Grecia, România, Turcia și Ucraina. Programul reprezintă o platformă în care legăturile dintre țările participante sunt consolidate fiind create altele noi și unde actorii regionali se reunesc și contribuie la o gestionare durabilă a resurselor în beneficiul populației locale.
vizualizari 410